Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumu Yerleşkesi, şehir merkezindeki eski hizmet binasından 2004 yılında Orman Bakanlığı’ndan Adalet Bakanlığı’na Açık Ceza İnfaz Kurumu yapılmak üzere tahsis edilmiştir. Kurumumuz, Kırşehir-Ankara karayolunun 18. km.sinde ve yol kenarında bulunan yeni binasına 10 Eylül 2008 tarihinde taşınarak hizmet vermeye başlanılmıştır. Ceza İnfaz Kurumumuz 17.274 m²'si iş atölyeleri ve binaların kurulu bulunduğu kapalı, 395.128 m²'si tarımsal alan olmak üzere 512.497 m² alan yüzölçüme sahiptir. 2006 yılında ihalesi yapılarak kurum inşasına başlanılmış, 2008 yılının Ağustos ayında geçici kabulü yapılmıştır. Kuruma İşyurdumuz tarafından ilave olarak 1920 m²’lik mobilya atölyesi ve depo, ayrıca 543 m² restoran inşaatları yapılmıştır. Halka açık Uygulamalı Sosyal Tesisimiz 17.04.2008 tarihinde dönemin Adalet Bakanı ve HSYK üyelerinin katılımı ile açılmıştır. 10 Eylül 2008 tarihi itibariyle taşınma işlemi tamamlanarak yeni binamızda hizmet verilmektedir.
Kapasite ve Tipi
Kırşehir Açık Ceza İnfaz Kurumunun kapasitesi 240 erkek hükümlü olarak belirlenmiş ancak; Odalara ranza konularak kapasitesi 368 kişiye çıkarılmıştır. Ayrıca Orman Bakanlığı'ndan kalan 500 m² alana sahip iki katlı bina Cumhuriyet Başsavcılığımızın girişimleri ile inşaat işkolumuz tarafından tadil edil edilip, 72 hükümlünün barınabileceği koğuş ve yemekhane binasına dönüştürülerek kurum kapasitesi 440 hükümlüye çıkarılmıştır. Bölümleri Açık Ceza İnfaz Kurumumuz Nizamiye ve Görüş Yeri, Kurum İdare Binası, Hükümlü Sosyal Alanı, Isınma Merkezi, Atölyeler, Mobilya Atölyesi, Lojman ve Uygulamalı Sosyal Tesis ve Depolar olmak üzere 10 ana binadan oluşmaktadır. Ceza İnfaz Kurumu idari binası; ana giriş nizamiyesinin önünde bulunup toplamda 400 m2’lik bürolardan oluşmaktadır. Hükümlü sosyal binasında 50 odada, 8’erli ranzalı odalar ile hükümlü gazino salonu, mescit, 130 kişilik çok amaçlı salon, eğitim ve teknoloji sınıfı, kütüphane mevcuttur, Ceza infaz kurumu karşısında 5 katlı 10 daireli lojman binası, Ceza İnfaz Kurumunun güneyinde Kırşehir-Ankara karayolunun üzerinde Uygulamalı Sosyal Tesis bulunmaktadır. Isınma merkezi (Kalyaklı), Mobilya Atölyesi, Oniks Mermer Atölyesi, Demir Atölyesi, Fırın Atölyesi, Mutfak, 500 kg çamaşır yıkama kapasiteli yıkama ünitesi bir arada olup, Ana giriş nizamiye arkasında hükümlü ziyaret salonu bulunmaktadır.
Faaliyet Gösterdiğimiz İşkolları
Kurum açık ceza infaz kurumu işyurduna dayalı bir ceza infaz kurumudur. Ceza İnfaz Kurumundaki İşkolları:
- Mobilya ve Üretim İş kolu
- Marangoz ve Doğrama İşkolu
- Demir ve Kafes Tel Örgü Üretim İş kolu
- Oniks-Mermer El sanatları üretim İş kolu
- Fırın Atölyesi
- Adliye Çay ocakları iş kolu
- Mahcuz mallar işletmeciliği
- Uygulamalı Sosyal Tesis İşlemeciliği
- Üretilen Ürünlerin Satış Reyonu
- Tarımsal Üretim İş kolu
- Ciltleme İş kolu
- İnşaat İş kolu
- Nakliyecilik İş kolu
- Temizlik Hizmeti İş kolu
- Açık Alan Büyükbaş Sığır Besiciliği
Spor Faaliyetleri
Açık cezaevimiz hükümlüleri saat 12.00 ile 13.00 arasında voleybol, hafta sonları ise basketbol, voleybol ve futbol maçları yapmaktadırlar. Tatil günlerinde ziyaretçisi olmayan hükümlüler öğle yemeğinden sonra hava kararıncaya kadar, futbol, voleybol ve badminton oynayabilmektedirler. Ayrıca akşamları dama ve satranç gibi oyunlar oynanmaktadır. Kurumda hükümlülere yönelik periyodik futbol, voleybol, satranç, masa tenisi ve badminton müsabakaları yapılmaktadır.
Meslek Edindirici ve Beceri Kazandırıcı Kurslar
Bu Amaca hizmetle Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) ile yapılan işbirliği protokolü kapsamında Bilgisayar Sınıfı” oluşturulmuştur.
Ayrıca, İl Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Ahi Evran Üniversitesi, İl Kültür müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, İl Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Esnaf Odaları gibi resmi ve özel kuruluşlarla yapılan işbirliği çerçevesinde, Kaynakçılık, Soğuk Demircilik, Fayans-Karo-Mermer, Betonarme Kalıpçılığı, Yiyecek Hazırlama ve Pişirme, Bilgisayar Operatörlüğü ve İşletmenliği, Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği, Halk Oyunları, İngilizce, gibi mesleki ve beceri kazandırıcı kurslar açılmıştır. Kurs sonunda belge almaya hak kazanan hükümlülere işbirliği yapılan kurumca ortaklaşa olarak tertip edilen günlerde belgeler dağıtılmaktadır.
Kurumumuzda bulunan atölyelerde çalışarak el becerilerini geliştirip, hem iyi vakit geçirmek hemde maddi-manevi kalkınmalarına destek olması açısından hükümlülere bir program dahilinde el işi atölyelerine çıkan hükümlüler el işi ürünleri üretmektedirler.
Sosyal ve Kültürel Faaliyetler
Kurum hükümlüleri şehir merkezinde bulunan sinemaya götürülerek vizyondaki filmleri izlemeleri sağlanmaktadır. Ayrıca zaman zaman spor müsabakaları, konser ve kültürel gezi ve ziyaretler yapılmaktadır. Kurumumuz bünyesinde bulunan çok amaçlı etkinlik salonumuzda; Belirli gün ve haftalar, günün önemine uygun etkinlikler kutlanmaktadır. Özellikle en son vizyona giren filmlerin gösterimi yapılmakta, konserler ve konferanslar verilmekte, münazaralar ve bilgi yarışmaları yapılmakta olup, diğer kurum ve kuruluşlar tarafından çıkarılan tiyatro oyunları sunulmaktadır. Ayrıca kurumumuz hükümlüleri tarafından tiyatro çalışmaları yapılarak dönem sonlarında yerel ve ulusal basınında katılımıyla diğer hükümlüler ile personeline sunulmaktadır.
Kurumumuz tarafından belirli gün ve haftalar münasebetiyle il protokolü bazında oluşturulan sergiler düzenlenerek, hükümlülerin kurs faaliyetleri ve atölye çalışmaları ve üretmiş oldukları el işleri zaman zaman şehir merkezinde sergilenmekte olup, hükümlülere hem maddi hem de manevi kalkınmalarına yardımcı olunmaktadır.
Ceza İnfaz kurumumuz kütüphanesi felsefi, sosyal, fen bilimleri, ansiklopedi ve çeşitli hikaye ve edebi eserlerden oluşmakta ve sürekli güncelleştirilmektedir.
Hazırda bulunan 2467 kitap ve dergi ile kütüphaneden yararlanmak isteyen hükümlüler bir program dahilinde yararlandırılmakta, kütüphaneden yararlanmak isteyen hükümlülere “Kütüphane Kitap Listeleri ve Kitap İsteme Formları” dağıtılarak istedikleri kitapları koğuşlarına vermek suretiyle faydalandırılmaktadır. Kurumumuz kütüphanesine yeni ve güncel kitaplar kazandırmak amacıyla bağış kampanyaları düzenlenmekte olup, İl Halk Kütüphanesi işbirliği ile ödünç kitap temin edilerek hükümlülerin yararlanması sağlanmaktadır.
Uygulamalı Sosyal Tesis
Hükümlülerimize meslek edindirmek amacıyla hizmet sektöründe ara eleman yetiştirmek üzere kurulan Uygulamalı Sosyal Tesisimiz 2008 yılının Nisan ayında resmi açılışı yapılmış, Tesisimiz 800 m2 açık ve kapalı alan üzerinde faaliyet göstermektedir. Geniş, Düzenli ve bakımlı bahçesi, kamelyaları, çocuk oyun parkı ile her gün 06:30 - 22:30 arasında halka açık olarak hizmet veren tesislerimizde tandır, ızgara ve pide çeşitleri ile çorba gibi yemek çeşitleri ve Türk mutfağının zengin mönüsü bulunmaktadır.
Kırşehir Ankara Karayolu 18. Km. Çuğun Mevkii KIRŞEHİR
(0386) 224 34 24
(0386) 224 33 34
kirsehir.acikadalet.gov.tr